[...] οι ρίζες αυτής της ασφάλειας βρίσκονται στην ικανοποίηση μιας σειράς βασικών λαϊκών αναγκών. Ο Κουβανός θεωρεί εξασφαλισμένη την παροχή κατοικίας μέχρι και για τα δισέγγονά του· έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι ακόμα και τα αγέννητα παιδιά δεν πρόκειται να πεινάσουν ούτε να διψάσουν· θα γεννηθούν σε ένα σύστημα υγείας που έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας παγκοσμίως· θα μορφωθούν ολόπλευρα με βάση τις κλίσεις τους αλλά και με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας· θα βρουν δουλειά αμέσως μετά τον κύκλο μόρφωσης και σε πλήρη συμφωνία με αυτόν· θα είναι πάντα σχετικά ελεύθεροι να αλλάξουν δουλειά και πόλη με βάση τη διαθεσιμότητα· θα έχουν λαϊκό πολιτισμό υψηλού επιπέδου δωρεάν· θα έχουν την ευκαιρία να παρεμβαίνουν συνέχεια στην διοίκηση και οργάνωση της κοινωνίας μέσα από μια ουσιαστική διαδικασία αξιολόγησης και εκλογής για όλα τα καίρια πόστα. Ακόμα και απέναντι στη φύση και την τύχη, ο Κουβανός δεν νιώθει μόνος και απροστάτευτος, αφού περιβάλλεται από ένα ανεπτυγμένο και λειτουργικό σύστημα πολιτικής προστασίας.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στην Κατιούσα, 4 Σεπτέμβρη 2018

Κατεβάστε εδώ

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε εδώ είναι ότι το βασικό πρόβλημα των τραπεζών είναι η μείωση των Δανείων που επιβάλλουν στην αγορά οι ίδιες! Και όσο πιο λίγα Δάνεια δίνουν στην αγορά, τόσο πιο μεγάλο πρόβλημα έχουν, γιατί τόσο πιο λίγο τράπεζες είναι. Η επιλογή τους όμως αυτή, συνολική και αυθόρμητη, σαν αποτέλεσμα της κρίσης, είναι επιβεβλημένη ακριβώς από τη μείωση κάθε ανταλλαγής κεφαλαίου με κεφάλαιο.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στην Κατιούσα, 1 Ιούνη 2018

Κατεβάστε εδώ

Η τράπεζα λοιπόν δεν είναι καθόλου υποχρεωμένη να διατηρεί σε τραπεζογραμμάτια το ύψος του παθητικού της. Το αντίθετο, δεν είναι δυνατόν να έχει τόση ποσότητα τραπεζογραμματίων ώστε να μπορούν όλοι να μετατρέψουν σε αυτά τους λογαριασμούς τους, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η τράπεζα δεν θα ενέκρινε δάνεια, δηλαδή ότι δεν θα ήταν τράπεζα. Η τράπεζα δεν είναι ένα χρηματοκιβώτιο· το αντίθετο, διατηρεί όσο λιγότερα τραπεζογραμμάτια μπορεί. Με άλλα λόγια, η τράπεζα δεν κάνει κάτι παράτυπο, ανήθικο και που να απαιτεί ρύθμιση, όταν δεν μπορεί να μετατρέψει όλο της το παθητικό από τη μορφή του λογαριασμού σε τραπεζογραμμάτια.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στην Κατιούσα, 4 Απρίλη 2018

Κατεβάστε εδώ

Ο τελικός σκοπός όμως της πιστωτικής επέκτασης, το κίνητρό της, δεν είναι η γέννηση του χρήματος, αλλά η αυτοαξιοποίηση του κεφαλαίου, το κέρδος, το περισσότερο χρήμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταλάβουμε τι είναι και πώς λειτουργούν τα Δάνεια ανεξαρτήτως χρώματος, με έμφαση παρ’ όλ’ αυτά στα κόκκινα, τους μηχανισμούς τους, την προέλευση και τον προορισμό τους, τη σημασία τους για τον καπιταλισμό. Η ιστορία ξεκινάει από μακριά, έχει πολλά παρακλάδια και πρέπει κανείς να πηγαίνει βήμα-βήμα.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στην Κατιούσα, 8 Μάη 2018

Κατεβάστε εδώ

Τελικά, ο ίδιος ο καπιταλισμός που εξέθρεψε τους χειρότερους φόβους στο λαό για να τον δέσει χειροπόδαρα, θα του κάνει τη χάρη να τους υλοποιήσει κιόλας. Με άλλα λόγια, αν μια μερίδα εργαζομένων συνήθισε τον βιασμό και αντιμετωπίζει τα νέα μέτρα με έναν ωχαδερφισμό και μια προσμονή, ενίοτε και λαχτάρα, νομίζω ότι θα πρέπει να έχει στο μυαλό της ότι τα έχουμε πάει πολύ καλά στο παιχνίδι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και περάσαμε πίστα.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στην Κατιούσα, 18 Μάρτη 2018

Κατεβάστε εδώ